Diabetes en Covid – Huisartsenpraktijk Weerdsingel – Utrecht
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Weerdsingel
Weerdsingel WZ 40 3513 BD
Utrecht

Diabetes en Covid

Tijdens de Corona epidemie is het nog belangrijker om aandacht te houden voor de volgende adviezen:

Zorg voor een goede en afwisselende voeding.

Beperk alcohol, suiker, frisdrank en vruchtensappen, zeker in deze tijd.

Stop met roken.

Mensen die roken hebben een hoger risico op infectie en complicaties bij een coronavirusinfectie. Ook nu kan de huisartsenpraktijk u (telefonisch) helpen in de begeleiding bij het stoppen met roken.

Zorg voor voldoende beweging

ook als u binnen moet blijven. Er is aangetoond dat voldoende beweging het immuunsysteem versterkt. Ga buiten wandelen zo lang het nog kan, doe binnen oefeningen met de TV (Nederland in Beweging iedere dag om 9.15 en 13.00) of via internet/YouTube. Probeer iedere 30 minuten op te staan en even in huis te lopen (verminderen zittijd).

Verminder stress en zorg voor ontspanning.

zorg regelmatig voor momenten van ontspanning op een dag. Vermijd om de hele dag op internet, TV of telefoon naar het coronanieuws te kijken, maar doe dit bijv. twee keer per dag. Bel of beeldbel regelmatig met dierbare vrienden of familie. Lees een boek, puzzel of doe een spelletje.

Zorg voor een goede nachtrust.

Als u thuis moet blijven is het lastig een vast dagritme aan te houden. Probeer een vaste tijd aan te houden om te gaan slapen en op te staan, om het slaappatroon te bevorderen.

Thuisbloeddrukmeter of een bloedglucosemeter.

Denk aan de mogelijkheid om een thuisbloeddrukmeter of een bloedglucosemeter aan te schaffen en bespreek deze mogelijkheid met Anita Veuger (praktijkondersteuner). U hoeft dan niet naar de praktijk of het laboratorium, kunt zelf uw waardes bijhouden en overleggen met de praktijkondersteuner.

Stop nooit met medicatie zonder overleg.

In de media circuleren er regelmatig (onjuiste) berichten over negatieve effecten van bepaalde medicijnen bij COVID-19. Stop nooit zonder overleg met medicijnen, maar bel de huisartsenpraktijk voor advies.

Bel op tijd bij koorts en hoesten.

Als u koorts krijgt (boven de 38 graden) en bij luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid), is het advies om te bellen voor overleg. Ook bij braken of diarree is het belangrijk contact op te nemen met de huisartsenpraktijk.