DIABETES MELLITUS TYPE 2
Diabetes Mellitus type 2
Diabetes is een aandoening waarbij de glucosewaarden (bloedsuikergehalte) in het bloed te hoog worden. Dit heeft te maken met problemen in de aanmaak van insuline en met de ongevoeligheid voor deze insuline. Heeft u diabetes dan heeft u meer kans op problemen met bijvoorbeeld nieren, ogen, voeten of hart- en bloedvaten. De glucosewaarden, bloeddruk en cholesterol moeten daarom geregeld worden. Dit gebeurt vrijwel altijd in combinatie met medicijnen.
Risicofactoren
Iedereen kan diabetes krijgen. Bij een aantal kenmerken en bij een ongezonde leefstijl is de kans hierop verhoogd. Bijvoorbeeld als u ouder bent dan 45 jaar, te zwaar bent en te weinig beweegt. Uw risico is ook verhoogd als in het verleden al een verhoogd glucosegehalte in uw bloed is vastgesteld. Verder speelt erfelijkheid een rol. Het risico op diabetes is hoger als diabetes in de familie voorkomt of als u van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse afkomst bent.
Verschijnselen
Het begint vaak met dorst, veel drinken en veel plassen. Ook kunnen moeheid en lusteloosheid optreden. U kunt prikkelbaar en kortaf worden. Sommige mensen gaan wazig zien. Dit is veelal tijdelijk. Als de glucosewaarden langere tijd hoog zijn dan kunt u infecties krijgen (bv. een steenpuist of blaasontsteking), jeuk door uitdroging van de huid, of wondjes genezen slechter dan voorheen.
Patientenfolder “Wat is suikerziekte en wie helpen u om dit te behandelen